UCI WK Gravel 2023 Veneto (IT)

Jullie weten inmiddels dat ik houd van mooie dingen maken. Daarom ben ik natuurlijk Demaere gestart. Maar daarnaast houd ik van de koers, van witte gravelpaden, van goede koffie en van Italië. Dit jaar, op 8 oktober, kwam alles samen.

Over Pieter Wagenaar

Pieter Wagenaar, een van mijn klanten, reed op 8 november het WK Gravel in Veneto. Óp een Demaere Carbon Gravel.

Wielrenner was hij al. Hij rijdt nl. verdienstelijk wedstrijden bij de amateurs van OWC. Een gravelrijder was hij echter nog niet. Hij had niet eens een gravelbike.

Tijdens een blessure begon hij na te denken over een nieuw fietsdoel. Het WK gravel leek hem wel wat. Met dit idee kwam hij naar de studio en al gauw was de keuze gemaakt voor een espresso bruine Demaere Carbon gravelbike. Ik bouwde de fiets voor hem met een limited edition Shimano GRX groep in de karakteristieke gepolijste versie. De Aventura banden kwamen van Vredestein en het Gera gravelstuur van Deda maakte het plaatje helemaal compleet.

Het materiaal was op orde, maar je kan je niet zo maar inschrijven voor het WK. Hiervoor word je uitgenodigd wanneer je je kwalificeert tijdens een van de UCI Gravel Series wedstrijden. Die kans deed zich voor tijdens de Gravel One Fifty in Roden op 15 juli. 150 kilometer koers over Drentse gravelpaden met een oersterk deelnemersveld. Het feit dat het pas Pieters derde rit op zijn nieuwe fiets was, was uiteraard niet ideaal, maar op karakter wist hij zich nipt te kwalificeren. Uiteraard heeft de goede verzorging onderweg daaraan bijgedragen. De ticket voor Italië was binnen.

De weken daarop volgend werd er flink doorgetraind, extra materiaal getest en geëxperimenteerd met sportvoeding. Het nationale shirt werd besteld en voorzien van het mooie logo van Wielerstudio. Er werden nog enkele gravelwedstrijden gereden, waarbij iedere keer nieuwe kleine aandachtspunten naar voren kwamen.

8 oktober kwam rap dichterbij. De week ervoor werd het EK in België nog verreden, dat de boel mooi op scherp zette. Mede door de mooie beelden en verslaggeving van onze zuiderburen, werd de motivatie alleen maar hoger. Ook bij mij.

Ik schreef al dat ik van Italië houd. Het unieke moment dat een lokale renner op ‘mijn’ Demaere gravelbike, in een nationaal shirt, aan de start staat van een WK, vond ik zo speciaal dat ik besloot een ticket naar Italië te boeken en hier zelf bij te zijn.

Pieter vertrok op dinsdag voorafgaand aan het WK, met zijn vader Roelof, per auto richting Veneto. De auto was volgeladen met fiets, kleding, sportvoeding, reservemateriaal en gereedschap. Zo had hij vier dagen om het parcours goed te verkennen en zich wegwijs te maken in de omgeving. Zaterdagochtend troffen we elkaar bij de start van de dameswedstrijd aan een meer ten noorden van Treviso. Een prachtige omgeving. Hier bespraken we de laatste voorbereidingen en het plan voor de zondag. Het weer was prachtig. Een graad of 24 en een heerlijke zon.

Gedurende die dag bleek dat het verplaatsen met de auto in de regio nogal een uitdaging was. Door veel afgezette wegen rond het parcours was het bijna onmogelijk tijdig op een verzorgingsplaats te geraken. We besloten dan ook de verzorging tijdens de wedstrijd op zondag enkel te doen in de finishplaats Pieve di Soligo. Tijdens de rit zou Pieter hier twee keer doorkomen en bij de derde keer finishen.

Op de zondag verliep alles voortvarend. Pieter startte in de leeftijdscategorie 19-34 jaar. Na een kleine zes uur koers finishte hij knap als 100e. Volledig uitgeput, maar gelukkig. Hij beschreef het als een jongensdroom. En de fiets, die heeft het perfect gedaan.

Wil je horen hoe Pieter het zelf beleefd heeft? Luister dan nu naar de Pedaleurs Podcast en geniet van zijn verhaal.

Ik ben trots. En Pieter, die hoort bij de beste 100 van de wereld.

Heb je op basis van dit verhaal vragen of ben je ook geïnteresseerd in zo’n mooie Demaere gravelbike, maak dan gauw een afspraak of kom langs in de studio.

Bedankt,

Roel